29 Nisan 2015 Çarşamba

TURİZMDE TANITMA STARATEJİLERİ VE MEDYA KULLANIMI

TURİZM OLGUSU VE TANITMA


    “Tanıtma”, kavramı,1950’lerden başlayarak iletişimin, teknolojisi ve  yöntemleriyle hızla gelişmesi sonucu ortaya çıkan yeni kavramlardan biridir. Bati dillerinde, “tanıtma” kavramının karşılanması için genellikle infarmation,publicity,communications, internal pulic relations ve hatta propaganda deyimleri kullanılmaktadır.
    International Communication :  
    “Tanıtma”,toplumsal bilimler çerçevesinde yer alan her bilim dalıyla doğrudan ilişki içimde olan, bunların yöntem ve tekniklerinden yararlanan ve olumlu bir etki elde etmek için bir yöntem ve teknikler kümesidir.

    Turizmde Tanıtım ve Reklam :
    Tanıtma kavramının bugünkü anlam ve kapsamına sahip olmasında “çağdaş pazarlama yaklaşımı”nın önemli etkisi olmuştur. “Dinamik yaklaşım”da denilen çağdaş pazarlama yaklaşımı, tüketicinin istek ve ihtiyaçlarının ön plana alındığı ve bunlara yanıt verebildiği ölçüde başarılı  olunabileceği kabul eden ve “talep arzı belirler” sloganıyla özetlenebilecek bir yaklaşımdır.

Tanıtma Amaçlı İletişim Süreci
    Bir tanıtım kampanyasının başarılı olabilmesi için , olayın özünü oluşturan “iletişim süreci”nden en etkin şekilde yararlanması gerekmektedir. İletmek istenen mesajın biçim ve içeriği ne olursa olsun tanıtım amaçlı iletişim süreci “kitle iletişim ortamında” gerçekleştirilir. Kitle iletişiminin başlıca özellikleri ise kitleye yönelik olarak toplu biçimde, dolaylı ve en azından geçici bir süre için tek yönlü olarak gerçeklemesidir.

    Haberleşme Araç ve Teorilerine Giriş :
    İletişim süreci beş temel öğeden oluşur. Bunlar : kaynak (gönderici), mesaj, kanal ve araçlar, alıcı ve amaçtır.
    “Tanıtım amaçlı iletişim süreci”de aynı öğelerden oluşmakla birlikte, bu sürecin daha açık ve ayrıntılı olarak incelenebilmesi için “tanıtım” eylemine yönelik olarak yeniden kurgulanması gerekir.

    Kaynak (Gönderici)
    İletileri simgeler aracılığıyla hedefe gönderen kişi, kişiler yada kurumdur. Kaynak, konuşan, yazan, çizen yada yüz ve beden hareketlerinde bulunan bir birey yada gazete, radyo, televizyon bir resmi veya özel kuruluş olabilir. Amacı , hedeflediği alıcı konumundaki kişi yada kitleye ulaşmak ve o anda istediği yönde bir tutum değişikliği yaratmaktır.
    Kaynak ,mesajın bir semboller sistemi içinde kodlayarak çeşitli iletişim kanalları ve bu kanalları içinde yer alan araçlarla iletir.




KAYNAK :http://kutuphanem.bilgievi.gen.tr/kategori.aspx?kat=62

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder